Bettasmart på svenska

Spelbolag utan svensk licens – Guide

Den här informationen är avsedd för svenska spelare som är intresserade att veta mer om spelbolag utan svensk licens. Här får du bland annat reda på hur utländska spelbolag fungerar, vad som gäller vid skattefrågor, vilket spelutbud som erbjuds och en hel del annat.

Svenska spellagens inverkan

De nya spellagarna, som började gälla 2019, har otvivelaktigt haft en stor inverkan på spelandet i Sverige. Utländska spelbolag kan numera inte marknadsföra sig i Sverige utan en giltig spellicens. Förutom att betala licensavgiften måste bolagen även betala 18 % skatt på behållningen samt förhålla sig till Spelinspektionens regler.

Spelaransvaret har fått en centralare roll än tidigare. Men även om svenska spelbolag har en plikt att förse spelarna med information om detta, är det också upp till varje spelare att sätta egna insättningsgränser och tidsperioder. Innan omregleringen kunde spelarna få hur många bonusar som helst på bettingsidor utan licens, men i Sverige går det bara att få en bonus per spelare och spelbolag. Det spelar dock ingen roll om bolaget har fler varumärken – en bonus per spelare och spelbolag kvarstår.

Betting och spelbolag utan svensk licens

Nya regler begränsar sportspel

I mitten av september 2020 har det kommit föreskrifter som begränsar betting på sportspel. Förbud och begränsningar införs vid:

  • Regelbrott som utvisningar, straffar och gula kort
  • Individuella prestationer från spelare under 18 år
  • Fotboll under division 1, antingen i Sverige eller utomlands, svenska cupen och träningsmatcher

Det är väldigt tydligt att fotboll är den oddsprodukt som drabbas värst. Men det kan även påverka spelmarknader för andra sporter där det finns utövare som är under 18. Dessa regler börjar gälla från och med 1 januari 2021 och är ett led i att motverka matchfixning. Tyvärr kan dessa begränsningar ge ett ordentligt bakslag; kanske leder det till en ny ström av spelare som börjar använda bettingsidor utan svensk licens.

Skillnader mellan utländska och svenska spelbolag

Utländska och svenska spelbolag skiljer sig på många punkter. Till att börja med har spelbolag utan svensk licens friare tyglar att erbjuda sina spelare större spelutbud och fler bonusar. Bolagens spellicens kan dock ha en stor inverkan, men generellt sett är det lättare att operera ostört i utlandet. Det här låter nog bra i spelarnas öron eftersom det innebär en bättre spelupplevelse och fler belöningar. Men det kan också öka spelandet, som på sikt kan leda till spelmissbruk. Det är här som Sverige tar större ansvar för sina spelare.

Stödlinjen och Spelpaus är två hjälporganisationer som ska motverka spelmissbruk. Medan Stödlinjen är terapeutisk agerar Spelpaus avstängningstjänst. Men det finns ett stort problem med att stänga ned sig för spel i Sverige, och det är att det fortfarande går att använda bettingsidor utan svensk licens.

Betting utan Spelpaus

Spelpaus fungerar inte utanför Sverige. Med det sagt står inte bettingsidor utan svensk licens under Spelinspektionens tillsyn. Som spelare kan du när som helst skapa ett konto på en utländska bettingsida och börja spela på sport och andra oddsprodukter – och det är helt lagligt att göra det under en pågående spelpaus. Spelinspektionen är emellertid inte totalt maktlösa i kampen mot olicensierade spelbolag. De försöker på olika sätt göra det svårare för svenskar att göra insättningar genom att samarbeta med betalningstjänster, som i sin tur gör betalningsblockeringar för insättningar. Hittills har denna åtgärd inte lyckats i någon större utsträckning, då svenska spelare fortsätter att spela på olicensierade spelbolag.

Skattefrågor för betting utan licens

Sanningen är att det endast finns två vägar för skattefrågor på bettingsidor utan licens: antingen får du betala 30 % skatt på nettovinster över 100 kronor, eller så behöver du inte skatta överhuvudtaget. Grundpelarna rörande skattefrågor för betting utan licens handlar om var spelbolagen är lokaliserade samt vilken spelmarknad de riktar sig till. För att dina vinster ska räknas som skattefria måste ett spelbolag utan licens:

  • bedriva verksamhet inom EES-området
  • undvika att rikta sig till den svenska spelmarknaden (ingen text, valuta eller support får vara svensk)

Om ett spelbolag bryter någon av dessa punkter, exempelvis bedriver verksamhet i USA eller riktar sig till den svenska spelmarknaden, ska du enligt svensk lag deklarera nettovinster och betala skatt. Krångligt värre, men så ligger det till.

Vanliga frågor för spelbolag utan licens

Har spelbolag utan svensk licens ett större spelutbud än svenska spelbolag?

Ja. De behöver inte följa Spelinspektions begränsade regler för oddsprodukter, vilket betyder att de kan erbjuda ett större och bredare spelutbud än svenska spelbolag.

Måste jag sätta insättnings- eller tidsgränser på bettingsidor utan svensk licens?

Nej. Det är inte obligatoriskt att sätta insättnings- eller tidsgränser på bettingsidor utan svensk licens, men för egen del är det bra om du gör det.

Vilken är den bästa utländska spellicensen?

MGA-licensen, som utfärdas av Malta Gaming Authority, anses vara den bästa spellicensen i Europa. Bettingsidor med MGA-licens har i regel hög säkerhet och erbjuder hjälpverktyg för sunda spelvanor och mängder av bonusar.

Är det lagligt med betting utan svensk licens?

Det är 100 % lagligt, men du kan få skatta 30 % på dina nettovinster på vissa spelbolag.

Går det att använda BankID?

Du kan använda BankID i samband med insättningar, men du kan inte registrera dig med BankID på utländska bettingsidor.

Erbjuder spelbolag utan svensk licens kryptovalutor?

Ja, en del spelbolag utan licens gör det. Bitcoin är den vanligaste betalningsmetoden, men det erbjuds även en rad andra kryptovalutor.

Måste jag kunna engelska för att kontakta support?

Det är en fördel om du kan formulera dig i engelsk text. En övervägande majoritet av bettingsidorna utan licens erbjuder engelskspråkig support.

Hitta mer fakta om hur du bettar smartast ibland våra artiklar, vet du ex hur stor en fotbollsplan är eller hur länge en handbollsmatch varar??

/Be smart bet smart