Bettasmart på svenska

Hur stor är en fotbollsplan, handbollsplan, padelbana, ishockeyrink osv?

För den som är intresserad av sport och som vill betta smart så gäller det att kunna detaljerna. Faktum är att storleken och måtten på olika planer kan variera i längd och bredd vilket kan gynna vissa lag. Detta ser man inte minst när spelare ifrån nordamerika respektive europa får spela på stor respektive liten ishockeyrink. Även fotbollsplaner kan variera i längd och bredd vilket kan påverka spelet. Oavsett så kan det vara intressant att känna till hur stora planerna där matcher spelas är. Naturligtvis går det att vara väl insatt i en sport utan att ha koll på måtten, men det är ändå intressant att veta. Självklart gäller olika mått beroende på vilken sorts plan det gäller. Måtten på en handbollsplan skiljer sig till exempel en hel del från måtten på en fotbollsplan. När det gäller fotbollsplaner finns det dessutom olika mått, eftersom det finns olika spelformer. Här ska vi ta en titt på några av de vanligaste storlekarna för blandat annat padel, basket och handboll.

Så stor är en fotbollsplan

Måtten på en fullstor plan för 11-mannafotboll kan variera inom vissa gränser. Det är vanligt att planen är cirka 90 x 120 meter, men även mindre mått förekommer.

Fotboll spelas under olika former beroende på spelarens ålder. För de minsta spelas matcherna med 3 x 3 spelare, vilket gäller när barnen är 6-7 år gamla. Rekommenderade mått på en sådan spelplan är 15 x 10 meter med sarg eller nät. När barnen blir något större, 8-9 år, spelas femmannafotboll. Rekommenderade mått är då 30 x 15 med sarg eller nät. Om inte nät eller sarg används rekommenderas istället att planen är 30 x 20 meter. När barnen är i åldern 10-11 år spelas 7-mannafotboll. Rekommenderade mått på planen för denna åldersgrupp är 50 x 30 meter. Även 12-åringar spelar 7-mannafotboll men måtten på fotbollsplanen ökar då något till den rekommenderade storleken 55 x 35 meter. 13-åringar spelar 9-mannafotboll. Då rekommenderas att planen är 65 x 50 meter. Även 14-åringar spelar 9-mannafotboll men då på planer som bör ha måtten 72 x 55 meter. Måtten på en fullstor plan för 11-mannafotboll kan variera inom vissa gränser. Det är vanligt att planen är cirka 90 x 120 meter, men även mindre mått förekommer.

Hur stor är en fotbollsplan?

Så stor är en handbollsplan

En handbollsplan bör vara 40 x 20 meter för att få användas i tävlingssammanhang. Förutom måtten för långsida och kortsida finns även en hel del andra direktiv att följa kring säkerhetszoner som behöver finnas utanför spelytan, var linjeringen ska finnas och liknande. För den förening som vill arrangera tävlingar är det naturligtvis viktigt att se till att detta följs i samband med att hallen byggs.

Så stor är en ishockeyrink

När det gäller hockeyrinkar pratas det ofta om att det finns en skillnad mellan internationella eller europeiska rinkar och NHL-rinkar. Det pratas ofta om att NHL-rinken är mindre, men hur ligger det egentligen till? Svaret är att ishockeyrinken som man spelar på i NHL är smalare men längre. Måtten där är 60,96 x 25,91 meter. De europeiska rinkarna är 60 x 30 meter.

Så stor är en padelbana

Padel är en sport som verkligen blivit populär på senare år. Många spelar både för att det är roligt och för att det ger riktigt bra motion. Måtten på en padelbana är 10 x 20 meter. I mitten finns ett nät som är 88 cm högt.

Så stor är en basketplan

En annan omtyckt sport är basket. När man tittar på skickliga spelare ser det ut som att de tar sig från ena änden av planen till den andra på någon sekund, men hur stor är egentligen planen? Svaret är att standardmått på en basketplan är 28 x 15 meter.