Bettasmart på svenska

Hur lång är en handbollsmatch, ishockeymatch, innebandymatch & fotbollsmatch?

Att titta på sport är underhållande och spännande. Innan man sätter sig ned för att titta på en handbollsmatch, ishockeymatch eller kanske en fotbollsmatch, oavsett om den visas på TV eller om man ska besöka arenan, eller betta på den så vill man dock förmodligen gärna veta hur lång matchen kommer att vara. Matchlängden varierar från en sport till en annan, vilket naturligtvis leder till att det blir en del att hålla koll på för den som är intresserad av olika sporter.

En innebandymatch för vuxna är till exempel 60 minuter lång. Tiden fördelas på två halvlekar som är 30 minuter vardera. För andra typer av matcher kan spellängden se helt annorlunda ut. I vissa idrotter använder man sig, precis som i handboll, av halvlekar, medan man i andra sporter kör med perioder eller kvartal.

match ur innebandy ishockey

För den som inte har tittat så mycket på sport tidigare kan det förstås vara förvirrande att försöka memorera alla olika längder och regler. När man väl börjar engagera sig i de olika idrotterna brukar man dock ganska snabbt få god koll på hur det ser ut. Något som kan komplicera det hela en smula, är att det inom vissa sporter kan förekomma skillnader mellan olika länder och ligor. Det gäller främst inom basketen.

Hur lång är en match?

Så lång är en fotbollsmatch

En match i fotboll är uppbyggd på samma sätt som en handbollsmatch vad avser uppdelningen av matchtid. Även i fotboll används begreppet halvlekar, det vill säga matchtiden är fördelad på två. I fotboll är dock längden på varje halvlek längre än i handboll. Här är det 45 minuter per halvlek som gäller, vilket alltså ger en matchlängd på 90 minuter. Detta gäller för 11-mannafotboll. För fotboll för yngre spelare är matchlängden förkortad. Hur lång en sådan match är beror på spelformen.

Så lång är en handbollsmatch

En handbollsmatch för vuxna är till 60 minuter lång. Tiden fördelas på två halvlekar som är 30 minuter vardera.

Så lång är en ishockeymatch

En ishockeymatch är uppbyggd på ett helt annat sätt än en fotbollsmatch. Matchlängden för vuxna är 60 minuter. Matchtiden är fördelad på tre perioder a 20 minuter. Vid ett oavgjort resultat spelas i vissa serier därefter förlängning där första målet vinner. Även straffar kan tillämpas om en förlängning inte ger någon vinnare i ishockey.

Så lång är en basketmatch

Basket är kanske den sport som skiljer sig mest från övriga vad gäller matchlängd och indelning av matchtid. Dessutom kan uppdelningen och matchlängden se olika ut beroende på i vilken liga matchen spelas. I Sverige spelas matchen med 4 kvartar a 10 minuter effektiv tid. I NBA som är världens mest kända liga spelar man istället matchen med 4 x 12 minuter. NCAA kör en match med 2 x 20 minuter. När en match spelas enligt internationella regler är det 4 x 10 minuter som gäller. Man följer då regler framtagna av FIBA.

Så lång är en innebandymatch

En annan sport som är mycket populär i Sverige är innebandy. Där ser matchlängden ut på samma sätt som i ishockey. Man spelar tre perioder och varje period är 20 minuter lång. För yngre spelare används vanligtvis kortare matchlängd. Exakt vilken matchlängd som används beror på åldern på spelarna.

Så lång är en innebandymatch, fotbollsmatch, ishockeymatch, handbollsmatch eller basketmatch