Bettasmart på svenska

Spärren som främjar ansvarsfullt spelande

Sedan den svenska spelmarknaden omreglerades 2019 har Spelinspektionen infört ett antal förebyggande åtgärder på uppdrag av regeringen. Allt för att främja en sundare spelmarknad. Bland annat lanserades avstängningsverktyget Spelpaus, genom vilken du kan pausa dig från spel och direktreklam om spel i 1, 3, 6 månader eller tills vidare.

Spelspärren finns där alltså för konsumenternas skull. Genom att göra det möjligt för svenska spelare att stänga av sig från spel under en begränsad tidsperiod ökar chanserna för att spelandet i landet äger rum mer ansvarsfullt. Men trots detta råder det en viss obeslutsamhet om verktygets verkliga inverkan. Till exempel kan spelare fortfarande spela på bettingsajter och utländska nätcasinon, det vill säga spelbolag som regleras av en annan spelmyndighet än svenska Spelinspektionen.

spelpaus

Hur Spelpaus fungerar och varför spelspärren finns

I många fall beror, eller åtminstone förvärras, ett beroende av lättillgänglighet. Detta gäller även för spelberoende. Om spel är lättillgängliga, vilket internet utan tvekan gör dem, ökar också risken för att människor spelar mer än de borde. Visst besitter många den självdisciplin som krävs för att själv sätta gränser, men det är det långt ifrån alla som gör. Därför infördes Spelpaus.

Spelpaus är som sagt ett självavstängningsverktyg, en spelspärr, från Spelinspektionen som lanserades i samband med den nya svenska spellagens införande 2019. Tillsammans med Spelgränser och Självtest utgör Spelpaus ett av tre verktyg för spelansvar som alla spelbolag med svensk licens måste erbjuda sina kunder. 

Vitsen med Spelpaus är att svenska spelare ska kunna stänga av sig från allt spelande, det vill säga både landbaserat och nätbaserat spel, samt direktreklam om spel under en önskad tidsperiod. Detta gör de genom att registrera sin avstängning direkt på Spelpaus.se eller klicka på Spelpaus-logotypen på spelbolagets sajt. 

Under vald avstängningsperiod är det alltså inte möjligt för spelaren att spela på svenskreglerade spelsajter, och de får heller ingen direktreklam om spel. Avstängningen kan varken upphävas eller förkortas. På så sätt kan spelare själva minska risken för att utveckla ett spelberoende.

Fortfarande möjligt att spela på utländska spelsajter

Ett allmänt erkänt problem med Spelpaus är att dörrarna till utländska spelsajter fortfarande är öppna trots att du stängt av dig genom Spelpaus. Svenska spelare som valt att ta en paus via Spelpaus kan alltså fortfarande spela på utländska sajter utan några som helst problem. Och även om utländska spelbolag inte får marknadsföra sig till svenska spelare är de fortfarande relativt lätta att hitta. Om en spelare ångrar sin avstängning och det kliar i fingrarna efter gränslös underhållning kan han eller hon alltså bara söka sig till den utländska spelmarknaden i stället. Vilket naturligtvis har sina fördelar och nackdelar.

Om du har en sund inställning till spel och känner att du har återfått kontrollen efter en månad eller två, men har stängt av dig själv via Spelpaus ett helt år, kan du troligen spela på ett förnuftigt sätt på en utländsk spelsajt. Om du däremot vänder dig till den utländska spelmarknaden för att du helt enkelt inte kan låta bli, är detta en riskfaktor för spelberoende och kan därmed förvärra situationen.

Problemspelande – Tecken på att du bör avstå från spel

Problem med spelande kan ofta upptäckas innan det utvecklas till ett faktiskt spelberoende. Här har vi listat några tecken på problemspelande och om du känner dig träffad är det viktigt att du tar en paus genom Spelpaus, avstår från den utländska spelmarknaden, och söker hjälp.

  • Du använder lånade pengar för att vinna tillbaka förluster.
  • Du undviker att tala med dina anhöriga om din sysselsättning, alternativt ljuger om det när det kommer på tal.
  • Du tänker på spel konstant och känner dig nedstämd när du inte spelar.
  • Du spelar för att fly undan vardagen och de negativa känslor du bär på.
  • Dina anhöriga har uttryckt en oro för ditt beteende.

Behöver du prata med någon kan du alltid kontakta Stödlinjen eller en annan telefonlinje för spelberoenden. Du kan också ringa till 1177 eller boka tid hos din Vårdcentral och få rådgivning av någon där. Det viktigaste är att du själv tar det första steget mot att bli frisk.

Går det att spela ansvarsfullt?

Vi har nu lagt stor vikt vid att belysa konsekvenserna av överdrivet spelande. Men det betyder absolut inte att alla som gillar att roas av spel blir beroende eller befinner sig i riskzonen för att utveckla ett beroende. Som med allt annat krävs en viss nivå av självdisciplin. Utan självdisciplin kan man bli beroende av praktiskt taget vad som helst. Som sagt är det därför som Spelpaus infördes – för att spelarna ska kunna ta ansvar för sitt eget spelande utan att behöva vara under ständig tillsyn av någon annan. Men det kräver också en sund inställning till spelandet som sådant, att du aldrig spelar för pengar du inte har råd att förlora, att du sätter gränser, samt tar pauser vid behov.