Bettasmart på svenska

Spela med fyra vindar

Om vi säger Mahjong tänker du sannolikt på versionen där man ska para ihop likadana brickor. En vanlig form av solitär. Det riktiga spelet skiljer sig dock avsevärt från dess senaste inkarnation. Mahjong är ett spel som kräver lika mycket tur som skicklighet. Att spela en omgång kan ta allt från ett par minuter till ett par timmar. Följ med och lär dig mer.

spela mahjong

Bygg en mur

Brickorna i Mahjong kallas för stenar. Innan varje omgång blandas stenarna och en mur med fyra byggs. Varje sida består av två rader ovanpå varandra, med arton stenar i varje rad. En tärning bestämmer vilken sida av muren som bryts.

Därefter delas tretton stenar ut till varje spelare. Utom den som börjar omgången som får fjorton. Antalet spelare är som regel fyra stycken men det är möjligt att spela som ett par om ni är fler.

I vissa versioner går det också att satsa pengar genom att betta på en hand. Det är vanligt i till exempel Kina och Japan när Mahjong spelas istället för poker. För vardagsspelare är det ingenting att bekymra sig om dock.

Det finns 144 stenar totalt i ett Mahjongsett. De kan delas in i tre spelbara kategorier: färger, vindar och drakar. Totalt finns det tre färger numrerade från 1 till 9 med fyra stenar för varje färg och nummer. Vindar och drakar är honnörer, fyra av varje sort.

bygg en mur i mahjong

Spela Mahjong

Utmaningen med Mahjong är inte att lära sig reglerna. Varje gång det är din tur tar du en sten från muren. Därefter väljer du om ska behålla den eller kasta den. Om du behåller stenen måste du kasta en från din hand. För att vinna samlar du på tretal, fyrtal och följder. Skulle någon kasta en sten du behöver för ett tretal eller fyrtal kan du plocka upp den från bordet.

Enkelt, eller hur? Allt som krävs för att vinna är att du har skapat fyra radar av din hand och avslutat med ett par. Du har då fått Mahjong. Det är den enkla biten med Mahjong, du kan lära dig relativt snabbt.

Den riktiga utmaningen kommer efter varje omgång. Handen du har skapat är nämligen värd poäng. När alla omgångar har spelats, eller tills ni har fått nog, är det den med mest poäng som vinner. Olika kombinationer ger olika mycket i poäng. Din position i spelet spelar också roll. Alla spelare representerar nämligen en vind. Vilken vind du är ändras nästan varje omgång.

Pong!

Likt många spel kan Mahjong kännas överväldigande när man gör ett djupdyk. I det här fallet har vi knappt skrapat på ytan. Det finns fortfarande ännu flera regler och finesser kvar att upptäcka. Om du gillar ett spel som kräver skicklighet är det här dock ett av de bästa alternativen. Tyvärr kan det vara svårt att få tag på ett fysiskt exemplar av spelet.

Under tiden kan vi fascineras av allt som har hämtat inspiration från Mahjong. Kanske testa våra talanger genom att spela via digitala plattformar. Oavsett hur du gör, är det värt att upptäcka Mahjong utanför en solitär. Det första att komma ihåg? Säg Pong när du får tretal!