Bettasmart på svenska

Betting

Betting har funnits i århundraden och handlar ju egentligen bara om att man spelar för pengar. Betting började bli populärt i USA under 1800-talet, och då började man betta på baseboll som hade sin start då.

I början var det olagligt, men efter några årtionden blev betting lagligt. Det stora genombrottet kom i början av 1930-talet, närmare bestämt i Nevada, och strax därefter slog det igenom i flera delar av världen. Mycket har hänt sedan dess, och framförallt sedan internet gjorde sitt intåg i den moderna tiden.

Från början sköttes all betting av ombud, dvs spelaffärer, men vartefter utvecklingen gått framåt har verksamheten mer eller mindre avstannat i spelbutikerna och numera spelar alla sportspelare sina bets på nätet. Utbudet är stort hos de olika spelbolagen och det finns en mängd intressanta spelobjekt på alla möjliga spel runt om i världen. Liksom hos alla de snabba casinon som har dykt upp så finns det de som har specialiserat sig på snabb betting.

Vad du behöver är först och främst en internetuppkoppling och någon form av antingen mobil, surfplatta eller dator. Har du kommit såhär långt är du nära till din första bet historia. Du behöver, för att vara med och vinna de stora pengarna, vara insatt i hur det hela går till.

Vi kommer här titta lite närmare på olika spelformer, koncept och strategier som är bra att känna till.

Att förstå Odds och sannolikheter

För att kunna förstå sig på olika odds och dess sannolikheter är ingen konst för den som kan, men alla barn i början, och vi ska nu titta lite närmare på hur det fungerar. Odds uttrycks ofta i decimaler, och det betyder egentligen bara att de pengar du satsar multipliceras med oddset.
Ett högt odds ger hög avkastning, medan ett lågt odds ger låg avkastning.

Som regel är det de säkra matcherna, eller de som känns säkra, som har ett lågt odds. Om till exempel ett division1-lag möter ett division5-lag så är det ett lågt odds på att divison 1 ska vinna, och tvärtom.
Det handlar egentligen om att vara påläst, och försöka se igenom de säkra oddsen. Ibland får man chansa, vilket är helt okej så länge det sker med pengar man har råd att spela upp.

För att förtydliga det hela så tar vi här ett räkneexempel: Du satsar 100 kronor, oddset är 2,5, vilket ger dig en vinst på 150 kronor när du dragit bort insatsen. Inte svårare än så!

Att spela med kombinationsspel och singlar

Utvecklingen går framåt, som tur är, och innan så kunde man som konsument bara spela kombinationsspel, men nu har det ändrats, så numera kan sportspelarna betta på singlar på enskilda matcher.

Den stora fördelen med detta är att det är betydligt lättare att pricka in matcher. Innan, när du t ex spelade en fyrling, var du tvungen att sätta alla matcher för att det skulle ge vinst-utdelning. Nackdelen är förstås att oddsen blir lägre, men vad gör det när man ändå har dragit en vinstlott. Då är det bättre att spela flera singlar. Då slipper man reta sig när någon match går in och sen skräller nåt lag och saboterar alltihop.

Betta mer och på fler matcher är vad som gäller för att få fler och högre utdelningar. Kombinationsspelen har ju sina fördelar. De är svårare att sätta, men sätter man dem så ger det högre utdelning. Har du som spelare en bra kombination med flera bra matcher. Då kan det ge höga odds även om du inte satsat hela ditt bankkonto. Be smart bet smart!

Något nytt som har dykt upp på senare tid är så kallad oddstrading, läs mer om detta i denna artikel.